Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke soort schroevendraaier voor welk project?

Schroevendraaiers zijn niet meer weg te denken in een standaard gereedschapskist en is aanwezig in elk huishouden. Vaak in verschillende soorten, kleuren, maten, elektrisch of niet maar ook in verschillende kwaliteiten. Maar welke soort schroevendraaier gebruik je het best voor jouw project?

Bekijk hieronder de verschillende schroevendraaiers en voor welk project deze de beste keuze zijn:


-     Sleufschroevendraaier 

In de volksmond wordt deze ook wel de ‘platte schroevendraaier’ genoemd. Deze schroevendraaier heeft een platte kop. Deze is de meest klassieke schroevendraaier maar wordt alsmaar minder gebruikt, dit omdat een kruiskopschroevendraaier in combinatie met een kruiskopschroef veel meer grip heeft dan de platte kop schroevendraaier. 

-    Kruiskopschroevendraaier

Deze soort schroevendraaiers worden gebruikt  voor het in- en uitdraaien van schroeven met een X-vormige groef in de kop. Er bestaan 2 soorten kruiskopschroevendraaiers, de PH kruiskopschroevendraaier en de PZ kruiskopschroevendraaier. Beide soorten schroevendraaiers lijken op elkaar, maar verschillen toch van elkaar. Bij de PZ kruiskopschroevendraaier, of Pozidrive schroevendraaier, zit er namelijk nog een extra kruis in waardoor je nog meer grip kunt uitoefenen op de schroef. 

De PH kruiskopschroevendraaier wordt ook wel een Philips schroevendraaier genoemd. De PH schroevendraaier kent 4 maten: PH0 tot en met PH3. 

-    Zeskantschroevendraaier

Een zeskantschroevendraaier is geschikt voor schroeven met buiten- of binnenkant zeskant. Deze schroevendraaier wordt ook wel een inbus schroevendraaier genoemd. Ze is te koop in verschillende maten om te gebruiken bij verschillende maten schroeven. De maten van een zeskantschroevendraaier wordt aangegeven in millimeters of inches. 

-    Torx schroevendraaier

Torx schroevendraaiers worden ook wel TX-schroevendraaiers genoemd. De punt van deze schroevendraaier is een zespuntige ster. Samen met bijpassende torx-schroef of torx-bout zorgt dit voor een perfecte aansluiting. Hierdoor kun je enorm veel kracht zetten en is de kans kleiner dat het gereedschap uit de knop schiet. Torx schroevendraaiers zijn verkrijgbaar in diverse diameters. Deze verschillende maten herken je aan de letters TX, van TX1 tot en met TX40.  


-    Spanningzoeker


Een spanningzoeker gebruik je niet alleen als gewone sleufschroevendraaier, maar ook om te meten of er nog spanning staat op een elektrische aansluiting. Een spanningszoeker heeft dus een heel andere functie dan de andere soorten schroevendraaiers in deze lijst. Met deze schroevendraaier kan je controleren of er op een bepaald punt, bv. Een stopcontact, nog stroom staat. Dit kan je zien door middel van een lampje dat gaat branden in het doorzichtige handvat. 


-    Micro schroevendraaier

Vaak worden deze schroevendraaiers als set verkocht met verschillende koppen. Dit soort sets zijn ideaal voor precisiewerk, zoals het schroeven aan gevoelige elektronica en computers of het maken van een horloge. Wist je dat deze schroevendraaiers vaak antistatisch zijn? Ook is de schroevendraaiersoort voorzien van een draaiende top die het schroeven makkelijker maakt.

Ben je opzoek naar de perfecte schroevendraaier voor jouw project? Bekijk bovenstaande soorten en kijk welke het beste bij je past. Heb je nog vragen? Onze specialisten in de winkel kunnen je zeker helpen! 
Ontdek al onze schroevendraaiers op onze webshop.
sorteervolgorde
4