Overslaan en naar de inhoud gaan

Welk stofmasker heb ik wanneer nodig?

Het gebruik van gereedschap en werktuigen kan fijnstof en deeltjes, gassen, nevel en dampen met zich mee brengen. Silica-stof van bakstenen kan long- en luchtwegaandoeningen veroorzaken en kan het risico op kanker verhogen. Het is daarom belangrijk dat we ons correct en voldoende beschermen. Lees hieronder welk stofmasker je best gebruikt bij welk project. 


Er zijn 2 categorieën stofmaskers: wegwerpbare stofmaskers en meer bedekkende maskers. Voor wegwerpstofmaskers zijn er 3 kwaliteiten qua bescherming, de zogenaamde stofbeschermingsklasses, die worden aangegeven met een FFP-codering: FFP1, FFP2 en FFP3. FFP staat voor Filtering Facepiece Particles. Met betrekking tot meer bedekkende stofmaskers bestaan er 3 klasses die worden aangeduid met P1, P2 en P3. 
De manier van filetering van een stoffilter in een mondmasker kan worden vergeleken met een zeefje. Hoe fijner de zeef, hoe meer er gefilterd wordt. Een fijnere stoffilter zal beter filteren en dus ook kleinere stofdeeltjes tegenhouden. Het nadeel hiervan is dat de gaatjes waardoor moet worden geademd ook kleiner zijn en het dus moeilijker is om in en uit te ademen. 

-    P1/ FFP1 stofmasker

Een P1-stofmasker beschermt tegen grove stofdeeltjes en hinderlijke stoffen zoals: steengruis, houtsplinters… Dit type masker kan worden gebruikt bij handmatig schuren, boren en snijden van materialen. FFP1-maskers hebben een filterefficiëntie van minimaal 78%. Gebruik een stofmasker met P1-filetr daarom wanneer je handmatig gaat schuren, schaven of zagen. 

-    P2/ FFP2 stofmasker


Een P2-stofmasker bied meer bescherming tegen stofdeeltjes dan de standaard P1 maskers maar biedt nog steeds geen 100% bescherming. Dit masker geeft wel een betere bescherming tegen schadelijke stoffen. Dit type masker kan worden gebruikt voor pleisterwerk en schuren. Kleine deeltjes stof kunnen namelijk vrijkomen bij het schuren of bij het werken met isolatiematerialen. Gebruik een P2-stofmasker wanneer schadelijke stoffen zoals rook en nevel loskomen die de ademhalingswegen kunnen aantasten zoals stof die vrij komt bij het behandelen van gipsplaten. Een stofmasker met P2-filter wordt aangeraden bij machinaal schuren of zagen, bij slijpen, frezen of slopen en bij gips- en stucwerk of het mengen van plaaster. 

-    P3/ FPP3 stofmasker


Een P3-stofmasker is de meest veilige vorm van de gangbare maskers en biedt bescherming tegen een grote hoeveelheid stof en giftige stoffen. Een masker met ventiel is het meest veilig. Het gebruik van een stofmasker van de categorie FFP3 is dus noodzakelijk wanneer je werkt met giftige of bij blootstelling aan stoffen zoals asbest. Zeker bij het uitvoeren van sloopwerken is een FFP3-stofmasker daarom een must. Als je twijfelt over welk mondmasker voor welke klus te dragen is het altijd beter om voor een hogere bescherming te gaan dan voor een te lage. Better safe than sorry! 

Welke vorm masker? 


Niet alleen de soort filter is belangrijk, er is ook een onderscheid tussen de vorm van het masker. Over het algemeen zijn er 3 verschillende maskers: stofmasker, halfgelaatsmasker en volgelaatsmasker. 


-    Wegwerpbaar stofmasker


Wegwerpbare stofmaskers bedekken alleen de mond, neus en kin. Deze stofmaskers zijn wegwerpmaskers en kunnen daarom maar 1 keer gebruikt worden. 


-    Halfgelaatsmasker


Halfgelaatsmaskers bedekken alleen de neus, mond en kin. Een halfgelaatsmasker kan worden herbruikt na grondig schoonmaken. Dit type stofmasker is te koop met 1 of 2 filters. Elke filter beschermt tegen een ander soort gevaar. 

-    Volgelaatsmasker


Volgelaatsmaskers bedekken de mond, neus, kin en het gelaat en bieden daarom een volledige bescherming van het gezicht. Een volgelaatsmasker beschermt het gehele gezicht en dus ook de ogen. Dit type masker sluit goed af en laat geen stoffen binnen aan de zijkanten. 

Twijfelt u nog voor het beste type mondmasker voor uw project? Kom langs in onze winkel en laat u adviseren door 1 van onze specialisten. Staan steeds voor u klaar!