Hogedrukreinigers zijn er in alle soorten en prijsklassen. Ze zijn onmisbaar in elk magazijn en werkplaats. Je krijgt er namelijk het meest hardnekkige vuil mee weg, en dat zonder een overdaad aan schoonmaakmiddelen. De prestaties van je hogedrukreiniger hangen af van de druk en het debiet. De druk dient om het vuil los te maken, waarna het debiet het wegspoelt. Een hogedrukreiniger sluit je gewoon op de kraan aan: de ‘hoge druk’ waar het toestel zijn naam aan dankt, wordt gegarandeerd door zijn vermogen en de kleine opening waardoor het water spuit. Maar er zijn veel verschillende soorten hogedrukreinigers beschikbaar. Lees hieronder waarmee je rekening moet houden en vind de hogedrukreiniger perfect voor jou.
- Werkdruk (in bar)
Hoe hoger de werkdruk, hoe krachtiger de waterstraal en hoe sterker de reinigingskracht van het apparaat. De druk van je hogedrukreiniger kan gaan van 100 bar tot 275 bar. Thuis en in sommige werkomgevingen kan tot 100 bar volstaan, maar in meer professionele contexten heb je een krachtigere straal vanaf 140 bar nodig om efficiënt te kunnen werken. Moet je écht hardnekkig vuil aanpakken, dan heb je een superkrachtige straal nodig en kan je gaan tot 200 bar of meer.
- Het debiet of wateropbrengst (in liter/uur)
Een tweede belangrijke factor is het debiet of wateropbrengst, dat de hoeveelheid water uitdrukt die per uur door je toestel stroomt. Het zal je niet verbazen dat je voor een proper magazijn of een nette werkplek beter af bent met een groter debiet. Hoe hoger het debiet, hoe sneller de reiniging.
- Warm of koud water?
De meeste hogedrukreinigers reinigen met behulp van koud water, en in die categorie vind je tal van zeer professionele toestellen. Deze zijn vooral geschikt voor het verwijderen van niet-klevend vuil zoals stof, mos en aarde. Hardnekkig vuil, zoals olie of vet, is makkelijker te verwijderen met warm water. Daarnaast hebben hoge drukreinigers op warm water ook een bacteriedodende werking (mits je het water genoeg laat verwarmen). Oppervlaktes die met warm water zijn gereinigd hebben ook een kortere droogtijd, waardoor je sneller weer aan de slag kan. Daarom bestaan er naast de gebruikelijke hogedrukreinigers op koud water, ook varianten op warm water.
- Benzinemotor of op elektriciteit?
Een laatste onderscheid dat zeker het vermelden waard is, is dat tussen hogedrukreinigers die werken op elektriciteit en hogedrukreinigers die uitgerust zijn met een benzinemotor. Die laatste categorie is volledig autonoom. Je kunt ze met andere woorden eender waar gebruiken, dus ook op plekken waar geen elektriciteit voorhanden is.
Weet je na het lezen van bovenstaande punten welke hogedrukreiniger je wil aanschaffen? Kom naar de winkel en koop hem vandaag nog!
Bekijk alle soorten alvast op onze webshop.
Heb je reeds een hogedrukreiniger aangeschaft? Maar ondervind je enkele technische problemen? Bekijk alvast de technische hulp van Kranzle of kom langs bij onze technische service dienst in house. Zij helpen je graag verder met elk probleem.