Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak je tuin lenteklaar in 5 stappen!

Heerlijk! Nog maar even en de lente staat weer voor de deur. Wij kunnen niet wachten! Echter betekent dit wel dat jouw tuin weer toe is aan wat tuinonderhoud. Want je wilt toch ook al in de lente genieten van een goed onderhouden tuin met schone tegels en gezonde planten? Hiervoor moeten we wel even in de tuin werken. Waar te beginnen? We delen graag de 5 belangrijkste tips om jouw tuin lenteklaar te maken! 

1.    Opruimen maar! 

Tijdens de winter werk je niet in je tuin, waardoor de bladeren en het vuil zich ophopen. Je tuin lenteklaar maken begint dan ook met een grondige opkuisbeurt. Oude plantenresten, bladeren en misschien wel overtollige grond: ga even goed door je tuin heen, en ruim alles op wat hier niet meer nodig is. Zo begin je met een frisse start!

2.    Onkruid wieden 

Deze tip vinden de meesten niet leuk om te doen. Maar helaas, het moet toch echt gebeuren. Bij het aanbreken van de lente, gaan de planten in je tuin groeien. Ook het onkruid. Dat kan je bij het begin van de lente maar best eens grondig aanpakken. Verwijder het onkruid met wortel en al. Dat geeft het voordeel dat het later makkelijker bij te houden is.

3.    Neem je gazon onder handen

Het begin van de lente is een goed moment om je gazon te verticuteren. Zo verwijder je mos en onkruid en krijgt het gras meer lucht en licht. Ook het gras in je tuin begint weer te groeien als de temperatuur stijgt! Je kunt al tijdig beginnen met de eerste grasmaaibeurt van het jaar, meestal in maart: zo ligt je tuin er direct netjes bij. Zeker als de temperaturen snel stijgen, zal het gras namelijk gauw groeien. 

Om de groei van je gazon te bevorderen, kun je ook goed je gazon bemesten voor de lente! Doe dit na een grasmaaibeurt en het harken, en het liefst vlak voordat het gaat regenen. Regen maakt namelijk dat de mest beter en sneller in de grond trekt. Verder is het belangrijk om je gazon niet te vaak te bemesten – maar voor de lente in de tuin echt begint, is de timing top!

4.    Snoeien in de lente? Jazeker

Je planten snoeien vlak na de winter, het klinkt misschien wat tegenstrijdig terwijl ze net uit een ‘winterslaap’ komen, is dit juist bevorderlijk voor de groei! Je krijgt er dus meer groen voor in de plaats.

5.    Zaaien en planten in je tuin

De narcissen, krokussen, tulpen en viooltjes staan al in volle bloei of zullen dat weldra doen. Vanaf april kan je aan de slag met je zomerbloeiers, zoals dahlia’s en gladiolen. In de moestuin wacht je best tot na de laatste vorst om te zaaien en te planten. Eens de lente goed opgewarmd is, kan je in je tuin beginnen met de voorbereidingen van een smakelijke zomer. 

Je leest het, er is in de lente al heel veel te doen in je tuin. Met deze tips weet je alvast hoe je hieraan kan beginnen! 
Heb je nog tuingereedschap nodig voor de lente in je tuin? Ontdek ons tuingereedschap in onze winkel of op onze webshop
 
sorteervolgorde
3