Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werk je veilig met ladders?

De arbeidsongevallen gaan elk jaar aanzienlijk naar beneden. Al blijft de bouwsector één van de sectoren waar de meeste arbeidsongevallen plaatsvinden. Het blijft belangrijk dat men aandachtig te werk gaat en op de meest veilige manier.

Hieronder geven we 10 tips mee om veilig te werken op hoogte met een ladder. 


1.    Lees steeds voor het gebruik van een ladder de gebruiksaanwijzing of handleiding en gebruik de ladder niet voor andere doeleinden. Controleer voor gebruik of de ladder gekeurd is. Zijn er geen gebreken aan de ladder? 
2.    Denk erom dat je ladder lang genoeg is. Zo moet deze minstens 1 meter (+- 3 tredes) boven de rand van het werkvalk uitsteken. 
3.    Plaats de ladder op een stevige en vlakke ondergrond en gebruik eventueel een laddermat voor betere ondersteuning. 
4.    Zorg voor een stabiele opstelling van de ladder door deze in een hoek van 75° te zetten. Dit kan je zelf gemakkelijk controleren door je tenen tegen de onderkant van de ladder te zetten en je ladder vast te pakken met je armen gestrekt vooruit. Kun je niet bij de ladder of zijn je armen niet gestrekt, dan dien je de hoek aan te passen. 
5.    Heb je een uitschuifbare ladder? Let er dan op dat er telkens minimaal 4 tredes van de onderste en bovenste ladder over elkaar zitten. 
6.    Klim altijd met het gezicht naar de ladder toe. 
7.    Sta altijd met 2 voeten en met geschikte schoenen op de ladder en nooit hoger dan de aangegeven trede. 
8.    Indien je langer op dezelfde trede moet staan, is het gebruik van een ladderbordes aan te raden om zo een groter stavlak te creëren op een ladder. 
9.    Houd zoveel mogelijk de handen vrij of gebruik een caddy om je werkmateriaal in op te brengen. 
10.    Gebruik de ladder niet met meerdere personen tegelijkertijd. 


Voorkom onnodige ongelukken met deze tips en zorg voor een veilige werkomgeving!