Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kies ik de correcte ladder of steiger?

Ga je binnenkort aan de slag met een klus in of rond het huis? Of moet je binnenkort voor je job in de hoogte werken? Volg hieronder mee waar je moet op letten bij het kopen van een ladder of steiger die bij je project past. Want elk project is anders en vraagt dan ook een andere ladder of steiger. 

Bij het kiezen van de correcte ladder of steiger zijn er enkele vragen die men eerst moet stellen: 


1.    Welke werkhoogte heb ik nodig? 


Bij een steiger wordt de werkhoogte bepaald door de platformhoogte +2 meter. Bij een ladder is dit door de maximale stahoogte +2 meter. 


2.    Waar zal ik mijn ladder of steiger gebruiken? 


Het is belangrijk om erover na te denken waar je je ladder of steiger zal gebruiken. Zal je deze enkel buiten of binnen gebruiken? Of zal deze gebruikt worden op verschillende plaatsen en zal die dus enkele keren verplaatst moeten worden? Belangrijk om rekening mee te houden als je buiten een ladder of steiger nodig hebt met een werkhoogte van 7m en binnen maar van 5m. Koop dan geen ladder/steiger van 5m waar je buiten niets mee bent. 


3.    Wil ik de ladder/steiger vrijstaand kunnen gebruiken? 


Wanneer je de ladder vrijstaand wilt gaan gebruiken dan moet men gaan voor een dubbele ladder. Wil je de steiger vrijstaand gebruiken, kies dan voor een vrijstaande uitvoering met 4 zijsteunen. Een steiger die tegen een wand geplaatst wordt heeft 2 zijsteunen. Achteraf 2 zijsteunen bestellen gaat uiteraard ook. 


4.    Wil ik een smalle of brede vloer? 


Bij zowel de ladders en steigers kan gekozen worden hoe breed het oppervlak is waar je op staat. Bij de steigers volstaat een smalle variant voor lichte werken zoals schilderen. Voor het zwaardere werk, zoals het vervangen van ramen kan beter de brede vloer gebruikt worden. Bij de vrijstaande variant wordt aangeraden om de brede vloer te nemen, dit voor de stabiliteit van de steiger. Bij een ladder kan ook gekozen worden voor bredere treden. Hier spreekt men van een trap. Bij een trap is de maximale stahoogte 3.5m. Bij een ladder is dit 7.5m. 


5.    Bouw ik de steiger alleen of samen?


Deze vraag stel je jezelf enkel bij de aankoop van een steiger. Alle steigers met een hoogte hoger dan 4.5m moeten met zijn tweeën opgebouwd worden.

Kan je de keuze niet maken tussen een ladder of steiger? Hieronder enkele tips: 


-    De ladder is niet bedoeld als langdurige werkplek. Indien een veiligere oplossing gebruikt kan worden zoals een rolsteiger, is dit aangeraden.  
-    Op een ladder of trap is het niet aangeraden om gereedschap van meer dan 10kg te gebruiken. 
-    Per persoon mag er per dag maximaal 1 uur op een ladder en 2 uur op een trap gestaan worden. 
Ladders en trappen zijn bedoelt om naar een ander niveau te gaan en niet als langdurige werkplek. Als er een veiligere oplossing is dan is men verplicht deze te gebruiken. Rolsteigers zijn een veiligere oplossing voor een werkplek op hoogte. Daarnaast bieden rolsteigers een ruime comfortabele werkplek met veel ruimte voor gereedschap en materiaal. 

Ontdek de ladders en steigers in ons assortiment van Altrex of Solide. Kom langs in onze winkel en laat je adviseren dus onze experten.
Stel makkelijke jouw correcte steiger, kooiladder of borderstrap samen met de Altrex steigerconfigurator! https://altrex.com/be/nl/service/configuratoren