Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kies ik de correcte bouwlaser ?

Rolmeters, waterpassen en schietlood worden steeds vaker vervangen door een laser. Vooral kruislijnlasers zijn standaard in de bouwsector. Steeds meer doe-het-zelvers hebben een laser in hun gereedschapskist zitten. Maar hoe kies je nu een bouwlaser? 
Er zijn veel verschillende opties, daarom hieronder enkele nuttige tips voor de bouwlaser die het best bij je past. 

Hoeveel bereik heb je nodig? 

Bepaal als eerste het type project waarvoor u een laser gaat gebruiken. Het project bepaalt hoeveel bereik je nodig hebt.  Als het project over kleine binnenshuis projecten gaat, zoals timmerwerk, dan is minimaal bereik voldoende. 
Wanneer het project over de hele kamer strekt, zoals een verlaagd plafond installeren, is een laser die de hele kamer kan bedekken aangewezen. 10m bereik is hiervoor genoeg in de meeste huizen. 
Voor grotere bouw- en buitenprojecten met een nodig bereik van meer dan 15 m, is een rotatielaser aangewezen. Deze hebben een veel groter bereik, maar vereisen ook een veel grotere investering. 

Hoeveel laserlijnen heb je nodig? 

Er zijn veel verschillende bouwlasers. Sommige hebben een enkele lijn, sommige hebben twee lijnen en sommige drie. Wanneer je alleen hoogte- en breedtemetingen gaat doen, is een laser die 1 of 2 lijnen projecteert voldoende. Is tijdens je bouwwerken de diepte ook van belang? Dan zal een 3-lijnslaser ervoor zorgen dat je werk alleen maar beter gaat.

Heb je een zelfnivellerende laser nodig? 

Zelfnivellerende lasers hebben een slingermechanisme waardoor de laser zichzelf kan egaliseren als de behuizing zich binnen ongeveer 4 graden van het niveau bevindt. Anders verwoord: als de laser op een oppervlak staat dat niet helemaal vlak is, blijven de geprojecteerde lijnen waterpas. Het merendeel van de bouwlasers omvat de zelfnivellerende functie. 

Welke straal heb je nodig? 

Alle rotatielasers hebben een straal van 360°. Als je echter geen 360° -radius nodig hebt, kan je al ver geraken met een laser met een traditionelere straal van 180°. Hier zal je ook behoorlijk wat geld mee besparen. 

Welke kleur laser heb je nodig?

Bij veel lasers heb je de keuze tussen een rode of een groene straal. De groene lasers zijn helderder en meestal gemakkelijker te zien dan rode lasers en worden daarom vooral buiten gebruikt. Al zijn er enkele uitzonderingen: bij fel direct zonlicht kan het vrijwel onmogelijk zijn om een groene laser te herkennen. Als je vooral buiten gaat werken in volle zon, ga dan voor een rode laser. 

Ben je opzoek naar de perfecte bouwlaser voor jouw project? Overloop bovenstaande vragen om zo de beste keuze te maken. Zijn er nog meerdere vragen kan u langskomen bij ons in de winkel. Onze specialisten in de winkel staan steeds paraat om de beste bouwlaser voor uw project uit te kiezen.