Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe je gazon herstellen na het warme weer in 5 stappen

Is door de warme temperaturen van de voorbije dagen je gras aan een facelift toe? Bekijk hieronder de tips om je gras terug naar zijn oorspronkelijke groene staat te doen brengen. 
Er zijn 5 belangrijke stappen om tot het gras te komen waar elke buur jaloers op is. 

1.    Gazon verticuteren


De graswortels willen ademen en groeien, en daarvoor hebben ze frisse lucht nodig. Door het verticuteren gaat je gazon extra licht en lucht opnemen, wat de groeiversnelling van herstel stimuleert. Het verticuteren van je gazon doe je het best in het voorjaar of najaar, tijdens het groeiseizoen.

Tip: het is af te raden om te verticuteren wanneer het te nat ligt. Bij nat weer bestaat de kans dat er grasklitten achterblijven in de verticuteermachine. Hierdoor kan de machine verstopt raken of zelfs kapot gaan. 

2.    Gazon inzaaien


Nu je gazon geverticuteerd en al het mos verwijderd is, ontstaan er mogelijk kale plekken. Schrik niet! Deze zijn met wat nieuw graszaad in een paar weken terug de oude. Zaai zorgvuldig over de kale plekken en zorg dat deze steeds nat staan. Tot na de kieming van de graszaden. 

3.    Kalk strooien


Kalk strooien zorgt voor een hogere PH-waarde van de bodem van je gazon. De juiste zuurtegraad van de bodem zorgt mee voor het perfect mooie gras. Bij een slechte zuurtegraad worden de voedingstoffen minder goed opgenomen. Het is voldoende om kalk te strooien eenmaal per jaar. Dit wordt meestal in het voorjaar gedaan. Na het kalk strooien activeren nuttige micro-organismen onmiddellijk het bodemleven en krijg je een diepgroen en mosvrij gazon. 

4.    Gazon bemesten


Bij het maaien van je grasmat gaan er belangrijke voedingsmiddelen verloren uit het gras. Dit tekort moet aangevuld worden. Het bemesten van je gazon zorgt ervoor dat je gazon de voedingsstoffen krijgt, die het nodig heeft om te groeien en te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Dit doe je best vanaf april tot oktober iedere 6 tot 8 weken. 

Tip: Krijgt je gazon een geel tot rode kleur? Start dan onmiddellijk met bemesten, want dit wijst op een tekort aan stikstof in de grond. 

5.    Gazon maaien 


Voor een mooi dicht gazon moet je regelmatig maaien. Het is beter om wat vaker en minder kort te maaien. Door het maaien van het gras wordt de algemene groei van het gras bevordert. Zo loop je minder kans op lelijke kale bruine plekken. 

De Tollenaere helpt je graag terug naar het mooie groene gras na een warme zomer. Kom langs in de winkel en laat je adviseren door onze experten in het vak voor de perfecte verticuteermachine of grasmaaier.